מתיחת בטן



ניתוח מתיחת בטן הנו הפתרון המומלץ למי שסובלת מבטן גדולה ובולטת עקב עודפים של עור, הצטברות של שומן והתרופפות דופן הבטן עם התבלטות יתר שלה.
ניתוח מתיחת בטן הוא הניתוח המומלץ לנשים לאחר סיום הריונות ולידות, או לנשים לאחר ירידת משקל תלולה בעקבות הרזיה מוצלחת או לאחר ניתוח קיצור קיבה.
חשוב להבין שניתוח מתיחת בטן אינו פותר בעיה של השמנת יתר בעיקר לא השמנה קיצונית או חולנית ואינו מתאים לאנשים בהם התבלטות הבטן נובעת מהצטברות עודף שומן בחלל הבטן כדוגמת ה"כרס" אצל גברים. השמנת כרס זו נקראת "השמנת תפוח" בה השומן העודף מצוי בתוך חלל הבטן, זו גם ההשמנה המסוכנת יותר מבחינה בריאותית והפתרון היחיד לה הוא תזונה נכונה ופעילות גופנית או ניתוח לקיצור קיבה.
הבטן מהווה יחידה אסתטית חשובה ביותר במרכז הגוף וההתעניינות בה רבה, ועל כן גם את כמו כל אישה כמעט חולמת על בטן חטובה ויפה יותר.
לפני הריונות ולידות סביר להניח שהתגאית בבטן צעירה וחטובה, בחורות אוהבות להציג בטן שטוחה ולהבליט אותה אותה על ידי ביגוד צמוד, חולצות בטן, אריגים שקופים וכדומה. יש גם כאלו שנוהגות לקשט אותה באמצעות פירסינג בטבור. כל זה נועד להבליט את היופי ואת החושניות של הבטן הצעירה.
אם גם את חפצה בבטן מתוחה, שאינה בולטת או נראית הריונית, שהעור אינו רופף או מדולדל כנראה שגם את מתעניינת בניתוח מתיחת בטן.
הגורמים המשפיעים לרעה על מראה הבטן
- הריונות ולידות (בעיקר הריונות גדולים או מרובי עוברים: תאומים, שלשות וכד')
- ניתוחים קיסריים - יוצרים השתפלות בבטן התחתונה
- הרזיה לאחר ירידה במשקל בעזרת דיאטות למיניהן.
- ירידה במשקל בעקבות ניתוחי קיצור קיבה למיניהם.
- בגברים הסיבה העיקרית היא ירידת משקל חדה בעקבות דיאטה ושינוי באורח החיים או עקב ניתוח לקיצור קיבה.
הניתוח מומלץ לנשים אשר סיימו את שלב ההריונות והלידות בחייהן. יוצאות מהכלל הן נשים צעירות עם עודפי עור גדולים לאחר ירידת משקל גדולה עקב קיצור קיבה או דיאטה.
מתיחת בטן תמונות לפני אחרימי מתאימה לניתוח מתיחת בטן?
נשים שהיו בעבר שמנות ורזו וכתוצאה מכך נותרו בגופן עודפים גדולים של עור בבטן, עור עודף ורפוי לאחר הרזיה או לאחר הריון ולידה. נשים שמפריע להן מאד שיש להן צמיגים בולטים ("טיירים") באזור חגורת הבטן. הללו נובעים משילוב של עודף עור ועודף שומן. ניתוח משולב של שאיבת שומן עם מתיחת בטן נועד לעזור לך להיפטר מהם.
נשים בהן הבטן נשארה בולטת ו"הריונית" שלפעמים מעירים להן שנדמה כאילו שהן עדיין או שוב בהריון. הסיבה נעוצה בכך שחלה התרופפות של קיר הבטן והיחלשות של מעטפות השרירים ולעתים ממש חולשה של מרכז הבטן מצב הקרוי "דיאסטזיס רקטי" ומאופיין בכך שבשכיבה ובעת ניסיון להרים רגליים מופיעה התבלטות חזקה של הבטן מהטבור ומעלה.
נשים הסובלות מצניחה והשתפלות של הבטן התחתונה - "סינר הבטן" האופייני לנשים לאחר הריון ולידה ובעיקר אופייני לנשים לאחר ניתוח קיסרי. לעתים יש גם צניחה השתפלות ועודף שומניות של הפות. ניתוח מתיחת הבטן פותר בהצלחה רבה גם תופעה זו וכבונוס נשים מדווחות על שיפור ניכר גם בחיי המין שהן חוות. גברים לאחר קיצור קיבה או ירידה גדולה במשקל הסובלים מעור עודף ורפוי בחגורת הבטן.
הניתוח לא פותר בעיה של סימני מתיחה, הללו לא נעלמים לאחר הניתוח אלא נמתחים כלפי מטה. סימני מתיחה המצויים בעור עודף אותו מסירים כמובן שנעלמים אך שאר סימני המתיחה נשארים. יחד עם זאת, סימני המתיחה בולטים במיוחד בעור רפוי ומיטשטשים יחסית כשהעור מתוח.
מטרותיו של ההליך הכירורגי הן לסלק את עודפי השומן, למתוח את העור הרפוי, לעצב מחדש את הבטן והטבור, להשטיח את הבטן על ידי הידוק מעטפות השרירים ולקבל בחזרה בטן יפה שטוחה ומעוצבת כפי שהייתה לך בצעירותך.
פגישת האבחון והייעוץ – הפגישה הראשונה שלנו:
פגישה זו מהווה בסיס אישי ומקצועי חשוב ועיקרי להמשך דרכנו המשותפת. בפגישה זו אכיר אותך לעומק באמצעות ריאיון רפואי מעמיק ובדיקה גופנית מדוקדקת. בבדיקת הבטן חשוב לשים לב לבעיות השונות הקיימות כגון:
- מהן מידת עודפי העור ומידת רפיון העור הקיימות.
- מה מידת עודפי השומן ומיקומם, עודפי השומן בבטן, במותניים, באזור הפות ובירכיים.
- האם קיימת חולשה בדופן הבטן, האם קיים דיאסטזיס רקטי (היפרדות שרירי הבטן לאורך קו האמצע מעל הטבור).
- האם ישנו בקע טבורי, האם ישנו בקע מפשעתי
- האם קיימות צלקות על הבטן מניתוחים קודמים, מה מיקומן, מה מידת ההצטלקות בגוף.
- האם ישנם סימני מתיחה ועד כמה הם בולטים.
המחשת הניתוח והצגת תמונות לפני ואחרי: לאחר שאבדוק את מידת התאמתך לניתוח אציג בפניך מספר רב של מקרים הדומים לך בהם ביצעתי בהצלחה ניתוח מתיחת בטן עם שאיבת שומן ואראה לך מה יכולה להיות תוצאת הניתוח שלך. אציג בפנייך סרטון אנימציה המסביר וממחיש מהם השלבים השונים המבוצעים בהליך שגרתי מסוג זה.
הבדיקות שעליך לבצע לפני מתיחת בטן
- ספירת דם (ס"ד) עם ספירה מבדלת.
- בדיקה ביוכימית אשר כוללת בדיקה של רמת סוכר, תפקודי כליות ורמת מלחים בדם.
- בדיקת תפקודי קרישה - PT, PTT, INR
- אק"ג - תרשים פעילות הלב
נערוך פגישה טרום ניתוחית ובפגישה זו נעבור על הפרטים עליהם דנו בפגישות הקודמות, כל זאת על מנת לוודא כי כל הבדיקות שבצעת תקינות ומאפשרות לבצע את הניתוח בבטחה. תוכלי לשאול את כל השאלות ולקבל את כל התשובות בנוגע לתהליך ההחלמה מהניתוח. לבסוף נבצע צילום דיגיטלי לתיעוד מצבך לפני הניתוח ונחתום יחדיו על טופס ההסכמה לניתוח לאחר שתשמעי ממני שוב על הסיכונים הכרוכים בניתוח. כעת נוכל לצאת לדרך....בהצלחה!
כיצד מתבצעת מתיחת בטן
ניתוח מתיחת בטן מתבצע בהרדמה כללית (הרדמה מלאה) בה את הולכת לישון ולמעשה מתעוררת בסיום הניתוח. הניתוח אורך בין 2 ל - 3 שעות ובמהלכו אני משלב טכניקות של שאיבת שומן, הידוק דופן הבטן על ידי תפירה ומתיחה של מעטפות שרירי הבטן לאורך קו האמצע ("פליקציה"), הסרה של רקמות עודפות ומתיחה מבוקרת כלפי מטה. במצבים בהם עודף העור קל יחסית ואין רפיון משמעותי של שרירי הבטן קיימת אפשרות לבצע ניתוח בגרסה מקוצרת הקרוי "מיני מתיחת בטן" הכולל שאיבת שומן והסרה של עודפי העור בבטן התחתונה בלבד ללא הידוק השרירים וללא ניתוק הטבור.
מיקום החתך וקו התפר
קו התפר לאורך הבטן התחתונה נעשה במיקום נמוך ונסתר ונועד להתחבא היטב בתוך הביקיני. לכן אנחנו מתכננים אותו על פי קו הביקיני ולפי סוג הביגוד התחתון אותו הנך נוהגת ללבוש. לשם כך עליך להגיע ביום הניתוח עם תחתון הביקיני האהוב עלייך. בנוסף לקו התפר התחתון ישנו קו תפר נסתר בהיקף הטבור אשר לאחר החלמה מותיר לרוב סימן עדין חבוי בשיפולי הטבור שקשה להבחין בו. לעתים רחוקות במידה ועודפי העור אינם מרובים ייתכן קו תפר קצר נוסף אורכי באמצע הבטן התחתונה המשקף את קו סגירת פתח הטבור הישן .
מתי אוכל להבחין בתוצאת הניתוח?
מיד אחרי הניתוח ניתן להבחין בתוצאה אבל אז מופיעה נפיחות ובצקת שלוקח לה בממוצע חודשיים שלושה עד אשר נוכל ממש ליהנות מתוצאת הניתוח הנאה. מותיר סימן לכל אורך הבטן התחתונה וסימן מעגלי סביב הטבור. סימנים אלו משתפרים מאד עם הזמן, הם אמנם יישארו קבועים לכל החיים אך לרוב יהיו עדינים ונסתרים מהעין. תהליך הבשלת הצלקת אורך עד שנתיים ולרוב לאחר מכן הסימן יהיה עדין וחבוי היטב נמוך ככל שניתן על מנת שיוסתר על ידי תחתון או ביקיני.
ניתוח מתיחת בטן החלמה
תהליך ההחלמה מניתוח מתיחת בטן הנו תהליך רב שלבי במהלכו בכל שלב עלייך להקפיד על ההנחיות הניתנות לך על ידי צוות המרפאה של ד"ר חי. תקופת ההחלמה מניתוח מתיחת בטן הנה בממוצע בין שבועיים לשלושה על פי רוב אך משתנה בהתאם למידת המורכבות של הניתוח ובהתאם לקצב ההחלמה האישי שלך.
תקופת ההחלמה
במהלך תקופת ההחלמה תחושי בעיקר קושי בקימה משכיבה ובכניסה למיטה והליכתם שפופה. בהמשך חלה הזדקפות בעמידה והמתיחות בבטן פוחתת הדרגתית ולבסוף נעלמת. יש ללבוש את מחטב הבטן המיוחד למשך כחודש. המחטב מונע הצטברות נוזלים ומעניק תמיכה לדופן הבטן בתקופת ההחלמה.
ההחלמה מתחלקת ל-3 חלקים:
- השבוע הראשון – זו עיקר ההחלמה המגבלות ואי הנוחות ותצטרכי עזרה רבה בשבוע הראשון.
- השבוע השני – השבוע השני מוקדש לחזרה הדרגתית ומלאה לכל הפעילויות היומיומיות שלך, בהדרגה תחזרי להיות עצמאית ותוכלי לבצע את רוב המטלות בעצמך.
- השבוע השלישי ואילך – מרבית ההחלמה מאחורייך, תוכלי להתחיל לצאת מהבית, לחזור לנהוג, לחזור לעבודה, ואל רוב מעגלי החיים שלך.
השבוע הראשון לאחר מתיחת הבטן:
זהו השבוע העיקרי של ההחלמה בו את עלולה לחוות מידה מסוימת של כאב, אי נוחות, מגבלה בתפקוד היומיומי וביכולת שלך להתנייד. אין זה אומר שעלייך לשכב במיטה ולא לזוז. נהפוך הוא, מחקרים מראים שהדרך הבטוחה והמהירה ביותר להחלמה היא לקום מהמיטה כמה שיותר מהר לאחר הניתוח ולהקפיד כל הזמן על ניידות ככל שהגוף מאפשר. הקושי העיקרי הוא בכניסה ובקימה מהמיטה. תזדקקי לסיוע מלא של בן משפחה קרוב בימים הראשונים ולרוב בכל מהלך ההחלמה בשבוע הראשון.
קושי נוסף הנו בהפעלת שרירי הבטן בפעילויות יומיומיות שגרתיות כגון: צחוק, שיעול, התעטשות וכד'. העצה הטובה ביותר שאוכל לתת לך היא לחבק כרית גדולה ולהצמיד אותה חזק אל הבטן כשאת מרגישה צורך להשתעל. כך יפחת הלחץ על הבטן בעת השיעול ותחושי הקלה רבה. שיעול חשוב ביותר בימים הראשונים לאחר הניתוח ולאחר ההרדמה בכדי לאפשר לריאות לאוורר היטב את החלקים התחתונים שלהן (בסיסי הריאה) וכדי להיפטר מליחה מיותרת העלולה להצטבר ולהפריע למעבר האוויר התקין.
השבוע השני לאחר ניתוח מתיחת בטן:
זהו השבוע בו תחזרי הדרגתית לפעילות יומית מלאה בשגרת חייך בבית. תוכלי להתקלח בחופשיות, תחזרי לבצע חלק ניכר ממטלות הבית באופן הדרגתי. ייתכן שתוכלי לשוב לעבודה באופן חלקי בעיקר אם משרתך כוללת עבודה משרדית. אך ייתכן שלא תוכלי לתפקד באופן מלא בעבודה ותזדקקי להתחשבות מצד המעסיק ולימי עבודה מקוצרים. לרבות חזרה לעבודה וחזרה הדרגתית לפעילות
השבוע השלישי ואילך:
מרבית ההחלמה מאחוריך, תוכלי לחזור לתפקד באופן מלא ברוב המשימות היומיות, תוכלי לחזור לפעילויות ספורטיביות קלות כגון הליכה ובהדרגה לחזור לפעילויות נוספות. בשבוע הרביעי נוכל להיפטר מהבגד המחטב ותוכלי להתחיל ליהנות מהצלחת הניתוח.
סיכונים בניתוח מתיחת בטן
הסיכונים העיקריים שעלייך לקחת בחשבון כשאת מתלבטת לגבי ניתוח מתיחת בטן:
- דימום בבטן – דימום אחרי ניתוח הוא אירוע נדיר ביותר המתרחש ב-1% מהמקרים, חשוב לאבחן אותו מוקדם ולטפל בו בהקדם בכדי למנוע אובדן דם משמעותי.
- זיהום בבטן – הניתוחים מתבצעים תוך הקפדה מקסימלית על סטריליות, זיהום הוא אירוע נדיר ביותר כ-1% ומטה.
- צלקות גסות – ההקפדה על חיתוך ותפירה מדויקים מקטינים מאד את הסיכון לצלקות גסות, הסיכון הוא נמוך מ-10%.
- אובדן תחושה בבטן התחתונה – מתרחש כמעט תמיד כחלק בלתי נפרד מהניתוח ומההחלמה ממנו, על פי רוב קצות העצבים מתחדשים אך התהליך איטי על פני שבועות וחודשים ולרוב נותר אזור בחלק התחתון והמרכזי שנותר עם תחושה עמומה, מתרגלים למצב החדש הזה, אינני זוכר מישהי שהתלוננה על כך בפניי.
- איסכמיה, נמק, בעיות ריפוי פצע – עלול להתרחש אצל מעשנות ולכן הניתוח אינו מבוצע בנשים מעשנות אלא אם הפסיקו לחלוטין לעשן לפחות חודש לפני הניתוח וחודש אחריו. עלול להתרחש אם מבצעים ניתוח נרחב מדי מבחינת השאיבה ומבחינת המתיחה, על כן התפקיד החשוב שלי זה לוודא שהתופעה לא תתרחש אצלך ולטפל מוקדם ככל האפשר במקרים של חשד על מנת שלא יווצר נזק.